Народно събрание на Република България
Адрес: www.parliament.bg/?page=plSt&lng=bg&SType=show&id=542


ЧЕТИРИСТОТИН ШЕСТДЕСЕТ И ОСМО ЗАСЕДАНИЕ
София, петък, 27 февруари 2009 г.
Открито в 9,03 ч.

27.02.2009

/извадка/ *

Председателствали: заместник-председателите Любен Корнезов, Юнал Лютфи и Екатерина Михайлова
Секретари: Митхат Метин и Ясен Попвасилев

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ (звъни): Имаме необходимия кворум.
Откривам днешното пленарно заседание.

. . . *

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ (звъни): Уважаеми колеги, продължаваме нашето пленарно заседание с:
ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ.
Позволете ми да направя едно съобщение във връзка с искането на ръководството на Българската национална телевизия за прекъсване на прякото излъчване на парламентарния контрол на 27 февруари 2009 г.
Генералният директор на БНТ с писмо до председателя на Народното събрание иска разрешение за прекъсване на прякото излъчване на парламентарния контрол на 27.02.2009 г., тоест днес, във времето от 12,20 до 13,45 ч. Това се налага поради прякото предаване от Банско на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини – жени, съгласно договор на БНТ с Българската федерация по ски.
Подобна схема на излъчване на парламентарния контрол по сателитния канал БНТ Сат и репортажи в информационните емисии е прилагана и в други случаи досега. В тези случаи е имало разбиране от страна на народните представители и са уважавани молбите на Българската национална телевизия без гласуване. Гласувано е само един път, когато искането е било за прекъсвания в три заседания. Сега искането е само за определени часове в едно заседание и би следвало в духа на наложилата се практика и традиция народните представители с разбиране да уважат молбата на Българската национална телевизия.
Нека отново да проявим разбиране, уважаеми колеги. Все пак мероприятието е от световен ранг: Световната купа по ски – жени.
Новопостъпили питания за периода от 20 февруари до 26 февруари 2009 г:
Постъпило е питане от народния представител Стела Банкова към Евгений Желев, министър на здравеопазването, относно политиката на Министерството на здравеопазването за осигуряване на аптеки в малките населени места – конкретно в селата, лишени от аптечно обслужване. Следва да се отговори в пленарното заседание на 6 март 2009 г.
Постъпило е питане от народния представител Ваня Цветкова към Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, относно политиката на Министерството на икономиката и енергетиката за подкрепа на дребните еднолични търговци в условията на зараждаща се икономическа криза. Следва да се отговори в пленарното заседание на 6 март 2009 г.
Постъпило е питане от народния представител Евгени Чачев към Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството, относно избора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на потенциални инвестиции за изграждане на нови хидроенергийни обекти за производство на електрическа енергия с мощност 5 мегавата по съществуващите водоснабдителни системи. Следва да се отговори в пленарното заседание на 13 март 2009 г.
Доста писмени отговори са изготвени от премиера и другите министри:
- от министър-председателя на Република България Сергей Станишев на въпрос от народния представител Йордан Величков;
- от министър-председателя на Република България Сергей Станишев до народния представител Йордан Величков;
- от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова на въпрос от народния представител Йордан Величков;
- от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Даниел Вълчев на въпрос от народния представител Елиана Масева;
- от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Даниел Вълчев на въпрос от народния представител Елиана Масева;
- от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов до госпожа Елиана Масева;
- от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров на питане от народния представител Евгени Чачев;
- от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на питане от народния представител Евгени Чачев;
- от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на питане от народния представител Евгени Чачев;
- от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос от народния представител Иван Николаев Иванов;
- от министъра на финансите Пламен Орешарски на въпрос от народния представител Иван Николаев Иванов;
- от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос от народния представител Иван Николаев Иванов;
- от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов до народния представител Иван Николаев Иванов;
- от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Даниел Вълчев на питане от народния представител Мария Капон;
- от министъра на здравеопазването Евгений Желев на питане от народния представител Мария Капон;
- от министъра на отбраната Николай Цонев на въпрос от народния представител Евгений Жеков.
С това приключи раздаването на писмените отговори.
Преди да преминем към същинския парламентарен контрол, от името на Парламентарната група на Демократи за силна България има думата народният представител Иван Костов.
ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Господин председател, господин министър, колеги народни представители! Това е изявление на Демократи за силна България относно злоупотребите на Ахмед Доган.
Сигналът на Демократи за силна България за злоупотребите на ДПС и Ахмед Доган вече има минимално развитие. В Комисията за борба с корупцията най-после е предоставена кратка и непълна информация от Националната агенция за приходите. Изготвянето на тази информация изисква не повече от една седмица, но за да стигне до народните представители бяха нужни осем месеца.
Най-съществената част от информацията ще бъде предоставена вероятно през м. април т.г., когато народните представители няма да могат да предприемат каквито и да било действия. По този начин премиерът Станишев и министър Орешарски покриват с политически чадър злоупотребите на Ахмед Доган и ДПС.
Макар и кратка, и непълна, информацията категорично показва, първо – четирите имота “Сараите” в Бояна, “Росенец” в Бургас, “Каза Домини” в Тетевен, Рибарица, и “Орфей хотел” АД в Девин, са собственост на хронично губещи фирми, притежавани от поставени лица, в два от случаите – търсени от прокуратурата.
Второ, обитаваните от Доган “Сараи” в Бояна са построени с пари откраднати от българския данъкоплатец под формата на дължим данък добавена стойност.
Трето, трите имота, имам предвид “Сараите”, “Росенец” и “Каза Домини”, са по същество перачници на пари в големи размери. Не е известно как се издържат. За строителство и ремонти са похарчени “огромни суми”, получени от необезпечени кредити и от бившата групировка “Мултигруп”.
Престъпленията срещу българската данъчна и финансова система са извършени пред очите на премиера Симеон Сакскобургготски и финансовия министър Милен Велчев и са прикривани от премиера Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски.
Днес ние не призоваваме прокуратурата да действа, защото знаем, че тя отново ще прикрие злоупотребите. Не призоваваме да действа нито една друга институция, защото, както досега, никой няма да направи нищо. Единственият начин да бъдат разкрити докрай тези прикривани от тристранната коалиция престъпления на ДПС е ДПС, БСП и НДСВ да бъдат изпратени в опозиция от българския избирател. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от опозицията.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Има думата народният представител Любен Дилов.
ЛЮБЕН ДИЛОВ (ДН): Благодаря, господин председател.
Уважаеми колеги, вземам думата от името на Парламентарна група “Напред”, за да подновя едно наше предложение, което беше направено по-миналата седмица, след злополучните прения по Закона за предотвратяване конфликта на интереси, който толкова много нажежи и общественото отношение към нашата работа тук с вас.
Отново предлагаме да бъде създадена постоянна комисия по приложимост и ефективност на бъдещите законодателни актове на парламента. Искаме да ви уверим, че без един такъв постоянно действащ орган, който да е в състояние да привлича различни гилдии, представители на гражданското общество, неправителствени организации, ние наистина твърде често, залисани в законосъобразността на това, което правим, губим здравия смисъл на своята работа.
Законът за предотвратяване на конфликта на интереси беше очевидно такъв случай. Като очевидно такъв случай могат да бъдат смятани и пренията, и крайният резултат от гласуването по Закона за електронните съобщения в частта му за използване на, както и да ги наричаме, специални средства или възможност да бъдат проследявани съобщения по електронен път.
В същия кръг на недомислици попадна и вчерашното ни гласуване по някои от текстовете на Закона за културното наследство. Член 118, който приехме тук, въпреки дебатите, просто е смешен. Освен, че накърнява конкретни интереси на хора, той просто е смешен. В този закон, в този член, припомням ви, ние забранихме да се продават произведения на изкуството и културни ценности в едно и също помещение, където се продават и други неща.
Веднага ви казвам, че това не е никаква защита на културно-историческото наследство. Законът достатъчно добре е уредил с предписание на министъра, как се защитават те, но като ефект от този наш чл. 118, вече хотелите не могат да продават изкуство в своите фоайета по простата причина, че те не са търговци на изкуство. Нещо повече, още по-смешно – ако ние решим в бъдеще да изложим в нашата парламентарно кафене с благотворителна цел картини, които да продадем за някаква кауза, което често се е случвало, ние не можем да го направим, защото в нашето парламентарно кафе се продават и други неща, а именно кафета, по силата на този член, който ние приехме вчера.
Ето защо отново призовавам основните политически партии да помислят за един такъв проект. Бихме могли да завещаем на следващия парламент един действащ орган на парламента, който да дава предварителна оценка за ефективност и приложимост на актовете, които приемаме. Благодаря ви.

. . . *

Закривам днешното пленарно заседание. Следващото пленарно заседание е на 4 март 2009 г., сряда, от 9,00 ч. (Звъни.)

(Закрито в 14,03 ч.)


Заместник-председатели:

Любен Корнезов

Юнал Лютфи

Екатерина Михайлова
Секретари:

Митхат Метин

Ясен Попвасилев